Περιποιηση της τομης μετα απο θυρεοειδεκτομη

scar2Εδώ θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με την περιποίηση της τομής μετά από θυρεοειδεκτομή που βρήκα σε ξένους ιστότοπους.

Πάντα ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος περιποίησης της τομής είναι αυτός που μας υπέδειξε ο γιατρός. Για οποιαδήποτε απορία πρέπει πάντα να απευθυνόμαστε σε αυτόν. Οι παρακάτω πληροφορίες αποτελούν κάποιες γενικές οδηγίες.

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση κάποιοι ασθενείς έχουν το σωληνάκι της παροχεύτευσης, το οποίο συνήθως αφαιρείται πριν ο ασθενής φύγει από το νοσοκομείο. Επίσης, τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο δεν πρέπει να πέσει νερό στην τομή (συνήθως για 24-36 ώρες μετά την επέμβαση) και η τομή παραμένει καλυμένη.

Όταν αφαιρεθούν τα ράμματα, μπορούμε να πλύνουμε την περιοχή γύρω από την τομή με νερό και ήπιο, αντιαλλεργικό σαπούνι. Δεν τρίβουμε την περιοχή για να μην την τραυματίσουμε και προκαλέσουμε βλάβη στην τομή. Χρησιμοποιούμε πολύ απαλές κινήσεις όσο πλένουμε και σκουπίζουμε προσεχτικά την τομή.

step1

Συνήθως για τουλάχιστον 10 μέρες και μέχρι να πάμε στον γιατρό που μας παρακολουθεί για επανέλεγχο, κρατάμε καλυμένη της περιοχή της τομής. Αν η ταινία (αυτοκόλλητο) που τοποθετήθηκε στο νοσοκομείο έχει αρχίσει να ξεκολλάει, την επανατοποθετούμε αν είναι δυνατόν ή επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου για οδηγίες. Κάποιες φορές μπορεί να μας έχει δωθεί η συμβουλή να ξεκολλήσουμε μετά το πρώτο μπάνιο στο σπίτι κάποια ειδική ταινία που θα προστατεύει το δέρμα και να κολλήσουμε μια παρόμοια. Σε αυτή την περίπτωση δεν τραβάμε την περιοχή γύρω από την τομή αλλά βρέχουμε την άκρη της ταινίας ώστε να ξεκολλήσει ευκολότερα.

step2

Όταν πλέον δε χρειάζεται να έχουμε καλυμένη την τομή παρακολουθούμε το δέρμα για τυχόν επικίνδυνες αλλαγές όπως έντονη κοκκινίλα ή οίδημα που δεν υπήρχαν τις πρώτες μέρες. Εάν δούμε να τρέχει αίμα ή υγρό από την τομή ή οποιαδήποτε ανησυχητική αλλαγή επικοινωνούμε με τον γιατρό που μας παρακολουθεί.

step 3

Χρησιμοποιούμε πάντα αντιηλιακή κρέμα στην περιοχή της τομής πριν βγούμε από το σπίτι. Το δέρμα στην περιοχή της τομής είναι ευαίσθητο και αν εκτεθούμε σε υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στο δέρμα, πχ. να μαυρίσει περισσότερο η περιοχή γύρω από την τομή.

step4Συνήθως 2-3 βδομάδες μετά το χειρουργείο μπορούμε να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε ενυδατικές κρέμες (φαρμακευτικές) όπως κρέμες με βιταμίνη Ε ή με aloe vera, έτσι ώστε να διατηρούμε το δέρμα γύρω από την τομή ενυδατωμένο και υγιές. Τις περισσότερες φορές ο γιατρός μας συστήνει ειδικές επουλωτικές και αναπλαστικές κρέμες που μπορούν να βοηθήσουν την γρηγορότερη επούλωση του δέρματος. Προσέχουμε να μην χρησιμοποιήσουμε κάποιο σκεύασμα που δεν είναι ενδεδειγμένο για την περίπτωση και μπορεί να ερεθίσει ή να βλάψει το δέρμα.

step5

Οι παρακάνω πληροφορίες είναι από τον ιστότοπο http://www.wikihow.com/Take-Care-of-an-Incision-After-Thyroid-Surgery

Advertisements

2 thoughts on “Περιποιηση της τομης μετα απο θυρεοειδεκτομη

  1. Στην δική μου παραθυρεοειδεκτομη ο γιατρός μου πρότεινε την STRATAMED. Είναι ακριβή κρέμα σιλικόνης αλλά απότι βλέπω κάνει δουλεία. Έχω 1 μήνα χειρουργημένος και η ουλή βελτιώνεται καθημερινά. Απότι έχω διαβάσει χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 μήνες για να φτάσει στο επιθυμητό σημείο της.

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s