Εγκυμοσυνη μετα τον καρκινο του θυρεοειδους

Τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν με σαφήνεια ότι μια γυναίκα μετά από αφαίρεση θυρεοειδούς μπορεί να μείνει έγκυος (εφόσον δεν συντρέχουν άλλα προβλήματα υπογονιμότητας).  Ένας καρκίνος του θυρεοειδούς που έχει θεραπευθεί, καθώς και η λήψη ραδιενεργού ιωδίου στο παρελθόν ΔΕΝ προκαλούν υπογονιμότητα, ΔΕΝ μειώνουν τις πιθανότητες να μείνει μια γυναίκα έγκυος και ΔΕΝ προκαλούν προβλήματα σε μελλοντικές εγκυμοσύνες εφόσον οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι σωστά ρυθμισμένες και η γυναίκα λαμβάνει την ενδεικνυόμενη δόση θυροξίνης.

Ωστόσο στις γυναίκες που έχουν λάβει θεραπεία ραδιενεργού ιωδίου συστήνεται να αποφύγουν να έχουν μια εγκυμοσύνη για 6 έως 12 μήνες μετά τη λήψη του ραδιενεργού ιωδίου (ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού μας). Το ραδιενεργό ιώδιο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποβάλλεται από τον οργανισμό, συστήνεται όμως να αποφεύγεται μία εγκυμοσύνη σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη λήψη του, καθώς αυτό μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της θεραπείας αφού ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις όπως το σπινθηρογράφημα.  Έτσι η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ότι μετά τη λήψη ραδιενεργού ιωδίου μια γυναίκα πρέπει να περιμένει 6 έως 12 μήνες για να μείνει έγκυος. Το ίδιο ισχύει και για τους άντρες που έχουν λάβει ραδιενεργό ιώδιο και θέλουν να γίνουν γονείς.

Το ποσοστό ραδιενέργειας που λαμβάνουν οι ασθενείς κάτα την λήψη ραδιενεργού ιωδίου δεν καταστρέφει τα ωάρια, δεν είναι επιβλαβές για μια μελλοντική κύηση και δεν συστήνεται στα άτομα που πάσχουν από καρκίνο του θυρεοειδούς να καταψύξουν τα ωάρια τους όπως γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις χημειοθεραπείας.

Οι περισσότερες γυναίκες μετά την θυρεοειδεκτομή παρατηρούν αλλαγές στον κύκλο τους. Κάποιες αναφέρουν ότι πριν την επέμβαση ο κύκλος τους ήταν ακανόνιστος και μετά την επέμβαση σταθεροποιήθηκε, ενώ άλλες γυναίκες αναφέρουν ότι ενώ είχαν έναν σταθερό κύκλο 28 ημερών μετά την θυρεοειδεκτομή άλλαξε (στις 40 ημέρες για παράδειγμα). Αυτό το γεγονός έχει επίπτωση στον προσδιορισμό των συλλήψιμων ημερών.  Όμως όποια και να είναι η αλλαγή στον κύκλο, η γυναίκα μαζί με τον γιατρό της μπορούν να βρουν τρόπους να προσδιορίσουν τις γόνιμες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο ρόλος των ορμονών του θυρεοειδούς είναι ιδιαίτερα σημαντικός γι’ αυτό και πρέπει να ελέγχονται τακτικά, συνήθως κάθε 4 εβδομάδες. Η δόση της θυροξίνης που παίρνουμε κάθε μέρα μετά τη θυρεοειδεκτομή, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τις περισσότερες φορές αυξάνεται (σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου). Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς και τραχηλικής χώρας καθώς και εξετάσεις αίματος (συνήθως μία φορά το μήνα) είναι οι εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται η έγκυος με ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς.   

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι είχαν δύσκολη εγκυμόσυνη μετά την θυρεοειδεκτομή γιατί ένιωθαν αρκετά έντονη κούραση.  Σε περιπτώσεις όπου υπήρξαν απομακρυσμένες μεταστάσεις ή που συνυπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας η εγκυμοσύνη μπορεί να χαρακτηριστεί υψηλού κινδύνου.

Αν ψάξει κανείς στο ίντερνετ για ιστορίες εγκυμοσύνης μετά τον καρκίνο του θυρεοειδούς θα δει ότι η πλειοψηφία των γυναικών αναφέρει ότι δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα ούτε στη σύλληψη εμβρύου αλλά ούτε και στην έκβαση της εγκυμοσύνης. Ενδεικτικά υπάρχουν αρκετές συζητήσεις για την εγκυμοσύνη μετά τον καρκίνο του θυρεοειδούς στον ιστότοπο του διεθνούς οργανισμού επιζόντων του καρκίνου του θυρεοειδούς (http://www.thyca.org).

Πληροφορίες για τον θυρεοειδή και την εγκυμοσύνη υπάρχουν εδώ

Άρθρα που βρήκα χρήσιμα: Θυρεοειδής, Hashimoto και γονιμότητα, Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη – μόνο ένα όνειρο; 

Εάν είχες καρκίνο του θυρεοειδούς και σκοπεύεις να μείνεις έγκυος μείνε δυνατή και συζήτησε με τον ενδοκρινολόγο και τον γυναικολόγο που σε παρακολουθεί όλες τις απορίες  και τους προβληματισμούς σου, το πιθανότερο είναι ότι έχεις ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη όπως πριν τον καρκίνο! Συζήτησε με τον σύντροφό σου τις ανησυχίες και τις ανάγκες σου. Εάν χρειάζεσαι να μιλήσεις σε κάποιον μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s